joi, 8 decembrie 2016

ROZACEEA

ROZACEEA este o afectiune inflamatorie, cronica, a ariei centrale faciale (nas, obraji, menton, frunte, glabella), mai frecventa la femeile Fitzpatrick I.
Prezinta urmatoarele stadii evolutive:
  • STADIIUL I : eritem persistent si telangiectazii;
  • STADIIUL II : stadiul I la care se adauga o eruptie papulo-pustuloasa;
  • STADIIUL III : stadiul II la care se adauga leziuni nodulo-chistice si infiltrari edematoase;
  • STADIIUL IV : hiperplazie a glandelor sebacee nazale si a tesutului conjunctiv (rinofima, gnatofima, blefarofima, otofima), pielea devine ingrosata, infiltrata, cu porii dilatati, „ca si coaja de portocala“.
Exista mai multe variante de rozacee: oftalmica, lupoida, cu agenti etiologici Gram-negativi, conglobata, fulminans, cu edem persistent (boala Morbihan).
Histo-patologic, primele modificari nu apar la nivelul glandelor sebacee, deci nu este o afectiune seboreica. Din acest motiv, denumirea de „acnee rozacee“ este nerecomandabila.
Etiologia NU este cunoscuta, dar sunt incriminati numerosi factori: ereditari, de mediu (temperaturi extreme, vant, soare, radiatii electromagnetice), infectii gastro-intestinale (asociere cu H. pylori), infectia cu Demodex folliculorum, consumul de alcool (in stadiul II), labilitate vasomotorie, modificari degenerative la indivizii predispusi etc. Diagnosticul diferential cuprinde, in principal: lupusul eritematos, demodecidoza, dermatita seboreica, dermatita de contact, acneea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu