Dermatita de Contact
DERMATITA DE CONTACT este fenomenul de inflamare a pielii care, desi nu pune viata in pericol, reprezinta un motiv serios de disconfort pentru persoana afectata. Dermatita de contact are simptome similare altor boli dermatologice, insa nu este nici pe departe la fel de complicata precum cancerul sau psoriazisul, de exemplu.
Care sunt cauzele dermatitei de contact?
Dermatita de contact apare ca urmare a contactului pielii cu diverse substante iritante care duc la eliminarea stratului protector de grasimi de la nivelul tegumentului, acesta devenind expus agresiunii. Exista si cazuri cand dermatita de contact apare ca urmare a unei reactii alergice: organismul considera drept “dusmani” substantele cu care intra in contact, mobilizeaza anticorpii pentru a “elimina” problema si astfel apar manifestarile cutanate. Printre cei mai iritanti factori care pot da dermatita de contact se numara nichelul, pielea tratata cu substante chimice, cauciucul, parfumul din cosmetice, vopseaua de par, citricele, iedera, dar și anumite medicamente.
Care sunt simptomele dermatitei de contact?
Dermatita de contact se manifesta prin mancarime, inrosire, formarea basicilor, senzatia de arsura, simptome care apar la nivelul mainilor, talpilor si in zona inghinala. Exista situatii in care aceste simptome nu apar imediat dupa primul contact cu substanta iritanta, ci dupa expuneri repetate.
Cum se diagnosticheaza dermatita de contact?
Medicul specialist dermatolog este cel care diagnosticheaza dermatita de contact in urma evaluarii semnelor de la nivelul tegumentelor.
Cum se trateaza dermatita de contact?
In momentul in care apar manifestarile cutanate ca urmare a contactului cu diverse substante iritante, persoanele afectate trebuie sa spele zona cu apa calduta si un sapun bland. Apoi se impune vizita la dermatolog, cel care va recomanda diverse creme, unguente si medicamente. In plus, pacientii trebuie sa evite contactul cu substantele care au provocat dermatita de contact si sa hidrateze intens zona afectata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu