joi, 8 decembrie 2016

CANDIDOZA

CANDIDOZA reprezinta o infectie a pielii si mucoaselor, provocata de Candida Albicans, o ciuperca extrem de comuna, care traieste in organismul uman. In anumite conditii, de umezeala de exemplu, sau pe fondul unor boli si tratamente care duc la scaderea imunitatii si la tot felul de dezechilibre in corp, Candida Albicans se inmulteste excesiv si declanseaza candidoza. Aceasta este extrem de frecventa si se poate localiza cel mai des la nivelul pielii, cavitatii bucale, in sfera genitala, dar si la nivel digestiv.

Care sunt formele candidozei?

Candidoza bucala
Infectia mucoasei bucale se manifesta prin prezenta unor leziuni dureroase, a unor depozite albicioase si a sangerarilor usoare la nivelul mucoasei amigdalelor, obrajilor, limbii si gingiilor. Acestea pot aparea in contextul unor obiceiuri nocive precum fumatul, dar si al unor situatii precum un PH acid, consumul de antibiotice, diabetul zaharat, hipotiroidia. In plus, pot fi declansate la pacientii care sunt sub corticoterapie, sunt infectati cu HIV sau au diverse afectiuni ale sangelui.
Pacientii cu astfel de simptome trebuie sa mearga la medic pentru ca acestea pot trada si alte afectiuni decat infectia cu Candida Albicans. Printre cauzele incriminate se pou numara carentele metabolice, lichenul plan bucal, dermatitele de contact, infectiile herpetice, un debut de scarlatina etc.
Candidoza vulvo-vaginala
Si infectiile cu Candida albicans in sfera genitala sunt frecvente, fiind una dintre problemele des intalnite in cabinetele de ginecologie. Candidozele din sfera genitala se manifesta prin mancarimi, inrosirea zonei, iritatii, disconfort vaginal si prezenta unor depozite albicioase. Aceste simptome pot aparea la persoanele care iau anticonceptionale, terapii cu antibiotice, dar si pe fondul unei sarcini sau pe fondul diabetului. In astfel de cazuri, terapia trebuie urmata in cuplu, iar in cazul in care medicii suspecteaza prezenta unei boli cu transmitere sexuala, acestia pot recomanda investigatii suplimentare.

Care sunt simptomele candidozei?

Pe langa leziunile de la nivelul pielii, mucoaselor, unghiilor si din sfera genitala, cu mancarimi, depozite albicioase si disconfort local, candidoza se poate manifesta si prin diaree, stare de rau si de voma, in cazul localizarii la nivelul tractului digestiv.

Care sunt factorii de risc pentru candidoza?

Candidoza este o problema de sanatate frecventa, insa nu toti cei care au in mod normal ciuperca in organism se imbolnavesc. Afectiunea se declanseaza mai frecvent la categoriile extreme de varsta (copii mici, persoane in varsta), la persoanele cu imunitate scazuta in cazul infectiei cu HIV, al chimioterapiei, la pacientii cu diabet si la cei care iau antibiotice o perioada lunga de timp.

Cum se diagnosticheaza candidoza?

Diagnosticul se pune dupa o examinare facuta de medicul dermatolog, dar si dupa teste speciale precum examenul micologic. In plus, specialistul dermatolog ar putea recomanda si fungigrama (testarea sensibilitatii la antifungice).

Cum se trateaza candidoza?

Gama de produse destinate tratamentului diverselor forme de candidoza include creme, unguente si tablete. Oricare ar fi solutia, mergeti inainte la medic pentru un diagnostic corect si un tratament eficient. In mod normal, simptomele infectiilor cu candida dispar intr-o saptamana-doua. In cazul persoanelor cu probleme de imunitate, acestea pot persista pe termen lung si sunt mai dificil de tratat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu