LUPUSUL ERITEMATOS este o afectiune autoimuna grava data de tulburarile de functionare a sistemului imunitar. Celulele acestuia nu mai recunosc tesuturile sanatoase din corp si le ataca, provocand inflamatii grave. Acestea se pot localiza la nivelul pielii, insa se pot intalni si in articulatii, muschi, iar in cazurile mai grave, la nivelul inimii, rinichilor si altor organe vitale. Boala apare mai ales la femei, intre 20 si 30 de ani, la copii, dar si la persoanele care au in familie cazuri de imbolnavire. Lupusul poate fi de mai multe feluri: poate aparea doar pe piele, poate fi dat de unele terapii medicamentoase precum betablocantele, poate aparea la bebelusii ale caror mame au lupus si poate fi sistemic, afectand diverse organe importante din corp.
Care sunt cauzele aparitiei lupusului?
Cauzele aparitiei lupusului nu sunt foarte bine cunoscute. In mod normal, sistemul imunitar este setat sa faca diferenta intre celulele organismului si intrusii care il ataca precum bacteriile, virusurile si alte microorganisme. Cand organismul este amenintat de toate acestea, secreta anticorpi pentru a-i anihila si pentru a restaura starea de sanatate. In cazul lupusului, sistemul imunitar confunda tesuturile sanatoase cu intrusii si le ataca, provocand mari neajunsuri.
Care sunt simptomele lupusului?
Principalele simptome apar la nivelul pielii si se manifesta prin roseata, mai ales la nivelul obrajilor, si sensibilitate la soare. De asemenea, simptomele pot include durerile musculare, articulare sau chiar tumefactii (umflaturi) articulare – la articulatiile mainii in special, alaturi de oboseala extrema, febra, dureri abdominale si de cap. Sunt si alte simptome care apar la nivelul aparatului respirator sau cardiac, dar acestea sunt mai grave si sunt semnalate de obicei medicului, spre deosebire de cele cutanate si locomotorii care sunt de obicei neglijate, in speranta ca vor trece.
Cum se diagnosticheaza lupusul?
Evolutia bolii este lenta si uneori, dureaza multi ani. Ea se manifesta prin pusee spontane intrerupte de remisiuni complete de durata variabila (de la cateva luni pana la mai multi ani). Boala poate fi confundata cu altele, insa medicul poate recomanda anumite teste de laborator si prelevarea de tesut inflamat care orienteaza diagnosticul catre lupus.
Cum se trateaza lupusul lupusul eritematos?
Desi nu exista un tratament care sa vindece lupusul, boala poate fi tinuta sub control cu ajutorul mai multor medicamente precum dermatocorticosteroizi, triamcinolon acetonid, prednison, azatioprina, ciclofosfamida (pacienti cu nefrita lupica), antimalarice. Formele cele mai severe (cu atingerea sistemului nervos central sau atingerea renala grava) sunt tratate cu doze mari de corticosteroizi, uneori asociate cu medicamente imunosupresoare. Unele cazuri de nefropatii lupice grave care au evoluat spre o insuficienta renala obliga la efectuarea unui tratament prin hemodializa si chiar la un transplant renal. Orice sarcina la o femeie care sufera de lupus trebuie considerata ca fiind un mare risc si necesita o supraveghere deosebita. In plus, medicii recomanda protectie speciala impotriva soarelui, frigului si traumatismelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu