CARCINOMUL SPINOCELULAR este o forma de cancer de piele, a doua ca frecventa dupa carcinomul bazocelular, insa cu o evolutie mult mai rapida decat acesta. Carcinomul spinocelular este, de fapt, o tumora maligna care apare la nivelul keratinocitelor, celule din stratul superficial al pielii. Spre deosebire de alte cancere de piele, acesta se poate raspandi in vecinatatea zonei afectate, in tesuturi, oase si chiar ganglionii limfatici daca nu este depistat si tratat in faze incipiente.
Care sunt cauzele aparitiei carcinomului spinocelular?
Ca la orice cancer de piele, expunerea la soare joaca un rol esential in declasarea bolii. Insa si aparatele de bronzare cu ultraviolete sunt la fel de periculoase pentru sanatatea tegumentelor. In plus, afectarea mucoaselor de catre Human Papilloma Virus, HPV, poate crea conditiile aparitiei carcinomului spinocelular. Exista si alti factori de risc precum culoarea pielii (apare mai des la persoanele cu piele deschisa, fototip I si II), mostenirea genetica, varsta inaintata, sexul (e mai frecvent la barbati), expunerea la radiatii, arsenic.
Care sunt simptomele carcinomului spinocelular?
Carcinomul spinocelular se manifesta ca o tumora cutanata sau la nivelul mucoaselor, care poate ulcera sau nu. In anumite cazuri, apare si pe leziuni precanceroase precum keratoza actinica sau o cicatrice mai veche. Tumora evolueaza pe parcursul a 1-2 ani, se extinde in suprafata si in profunzime si apoi poate da metastaze.
Cum se diagnosticheaza carcinomul spinocelular?
Pentru a primi un diagnostic corect, orice persoana care se confrunta cu o leziune a pielii care nu mai trece trebuie sa mearga la un dermatolog. In cazul carcinomului spinocelular, dermatologul va examina tumora, dar va palpa si zonele ganglionare pentru a evalua starea ganglionilor. In plus, va recolta o proba de tesut si o va trimite la un laborator pentru a pune diagnosticul precis.
Cum se trateaza carcinomul spinocelular?
Prima recomandare este interventia chirurgicala de excizie a tumorii. In cazul in care carcinomul celular nu se poate trata chirurgical, se recomanda radioterapia si se pot aplica local citostatice. Sansele de vindecare sunt cu atat mai mari cu cat carcinomul spinocelular este depistat si tratat mai repede. Localizarea la nivelul mucoaselor este mai periculoasa decat cea tegumentara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu