joi, 8 decembrie 2016

Nev

Un nev este cauzat de un defect al dezvoltarii unei structuri anatomice survenit in timpul vietii embrionare. Leziunea poate aparea mai tarziu si, desi in sens strict nu este o tumora, nevul este asimilat cu o tumora benigna.
Din categoria Nevilor cu aspect particular fac parte:
  • Nevul Sutton cu halou – depigmentare in jurul uni nev, are o evolutie stadiala;
  • Nevul Spillus;
  • Nevul Becker;
  • Nevul epidermic verucos;
  • Nevul Mayerson.
Din pacate nevii se pot modifica in sensul malignizarii atunci cand sufera o agresiune. Aceasta poate fi o banala zgariere, intepatura, taiere (in general, un eveniment care duce la sangerare din leziune), poate fi o agresiune chimica (gudroane, acizi, baze etc.) sau poate fi o agresiune a razelor ultraviolete (naturale, de la nivelul soarelui sau artificiale, de la nivelul unor lampi speciale). Trebuie retinut faptul ca actiunea razelor ultraviolete este cumulativa in timp si de aceea este considerata principala cauza de malignizare.
Cel mai frecvent acest proces de malignizare apare dupa varsta de 40 de ani, localizarile predilecte fiind, la barbati, pe toracele posterior, iar la femei, pe gambe.
Nevul spillus este o pata cafenie bine delimitata, congenitala, cu spoturi hiperpigmentate central (lat. „spillus“, spot), avand un aspect asemanator maculei café-au-lait. Spoturile corespund histo-patologic unor nevi jonctionali sau micsti. Nevul spillus nu este uneori vizibil de aceea este necesara evidentierea sa la lampa Wood. S-a suspectat o asociere cu neurofibromatoza, care nu a putut fi dovedita. Incidenta Nevului spillus este foarte redusa (1-3%).

Tratament Nevi

Nevii se trateaza chirurgical pentru considerente cosmetice sau datorita potentialului biologic de malignizare a leziunii. Nevii sunt inlaturati frecvent prin excizie tangentiala sau barbieriti. Excizia profunda poate fi utilizata pentru leziuni relativ mici. Leziunile mari necesita excizie completa cu sutura de inchidere, chiar daca leziunea este benigna, deoarece leziunile peste 1 cm diametru nu sunt potrivite pentru tehnica tangentiala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu