CARCINOMUL BAZOCELULAR este o forma de cancer a pielii care afecteaza mai ales zonele expuse la soare: fata, umeri, decolteu, brate, picioare. Este cea mai frecventa forma de cancer de piele, dar care, depistata stadii incipiente, se poate vindeca.
Care sunt cauzele aparitiei carcinomului bazocelular?
Carcinomul bazocelular apare ca urmare a transfomarii maligne a unor celule din piele sub actiunea ultravioletelor de la soare sau din solar. Razele UV deterioreaza ADN-ul, iar ciclul normal de viata al celulelor este perturbat. Acestea se transforma malign, iar cancerul afecteaza pielea atat la suprafata, cat si in profunzime.
Care sunt simptomele carcinomului bazocelular?
Carcinomul bazocelular poate aparea ca o leziune rozacee, maronie sau neagra, cu sau fara vascularizatie. Poate semana cu o alunita, un cos care nu mai trece sau se poate manifesta ca o leziune aspra la nivelul pielii.
Cum se diagnosticheaza carcinomul bazocelular?
Dermatologul este cel care pune diagnosticul in cazul carcinomului bazocelular. Persoanele suspectate de aceasta forma de cancer sunt cele care stau mult la soare, care nu folosesc creme cu factor de protectie, care au mers ani de zile la solar sau care au leziuni care sangereaza si nu se vindeca. Dermatologul va recolta o proba de tesut, o va trimite la un laborator pentru biopsie, iar prezenta celulelor maligne da verdictul.
Cum se trateaza carcinomul bazocelular?
Depistat in faze incipiente, carcinomul se trateaza si are sanse mari de vindecare. Printre metodele recomandate de specialisti se numara chirurgia excizionala, chirurgia Mohs, chirurgia reconstructiva, electro-chiuretajul si electrocauterizarea. In anumite cazuri, se fac sedinte de radioterapie, injectari, aplicari locale de medicamente si terapia laser CO2. Indepartarea cat mai rapida a leziunii este obligatorie pentru a impiedica avansarea cancerului in profunzime si pentru a evita distrugerea unor organe importante precum ochiul, nasul, dar si pentru a nu lasa cicatricele inestetice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu