joi, 8 decembrie 2016

MELANOMUL

MELANOMUL este o tumora maligna al tegumentelor, si reprezinta cea mai grava forma de cancer de piele. Melanomul este extrem de agresiv pentru ca da in timp scurt metastaze care se propaga catre alte organe pe cale limfatica si sanguina.

Care sunt cauzele aparitiei melanomului?

Expunerile repetate la soare cresc riscul aparitiei melanomului, pentru ca razele ultraviolete produc modificari celulare care in scurt timp degenereaza in cancer. In plus, extrem de periculoase sunt expunerile masive la soare din perioada copilariei, arsurile solare fiind un factor de risc major pentru cancerul de piele. Melanomul poate aparea pe o piele puternic pigmentata, cu pete din nastere sau cu multe alunite. Insa melanomul poate aparea si pe o piele normala. Cel mai frecvent se intalneste la nivelul extremitatilor, dar poate fi si pe piept, pe spate, dar si in palma sau sub unghie. Nu rare sunt cazurile de melanom malign descoperit si pe mucoasele de la nivelul cavitatii bucale, vaginului, anusului sau la nivelul ochilor.

Care sunt simptomele melanomului?

Melanomul se poate manifesta sub forma unei alunite modificate ca dimensiune si culoare. Insa poate aparea si ca o formatiune cutanata cu margini neregulate care poate sangera sau nu. Oricum, orice rana de pe piele care nu se vindeca trebuie semnalata medicului.

Cum este diagnosticat melanomul?

Majoritatea melanoamelor se diagnosticheaza de medicul dermatolog la persoanele cu varsta intre 40 si 70 ani. Insa a crescut frecventa si la tinerii cu varsta intre 20 si 40 din cauza expunerii abuzive la soare sau la solar. Persoanele care se confrunta cu alunite modificate sau rani care nu se vindeca trebuie sa mearga la dermatolog. Acesta va examina leziunea, va recolta o portiune de tesut afectat pentru a-l trimite la biopsie, test care va spune cu precizie despre ce tip de afectiune este vorba. In plus, medicul nostru dermatolog va examina ganglionii loco-regionali si va recomanda investigatii mai amanuntite precum tomografia sau rezonanta magnetica daca suspecteaza complicatii.

Cum se trateaza melanomul?

Melanomul are sanse mari de vindecare daca este depistat la timp. Specialistii recomanda interventia chirurgicala rapida cu o margine de siguranta oncologica recomandata de numeroase studii statistice. In cazul melanomului nu se recomanda alte tratamente ca radioterapia, iar chimioterapia nu s-a dovedit benefica. In stadiul III de boala se adauga tratamentul cu interferon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu