joi, 8 decembrie 2016

NEVUL DOBANDIT

NEVUL DOBANDIT este absent la nastere, dar apare in prima copilarie, crescand in numar pana la varsta adulta. Predomina de obicei pe zonele fotoexpuse. Un numar mai mare de 40 de nevi este neobisnuit. Sunt de obicei rotunzi sau ovali, cu o margine neta, abrupt delimitat de pielea din jur. Deseori au o culoare bruna uniforma, dar pot fi si de mai multe culori.
Acesti nevi evolueaza de-a lungul mai multor ani dupa cum urmeaza: apar ca o macula mica cat un varf de ac, bruna sau neagra, care creste in dimensiuni pana la aprox. 6 mm. In acest stadiu, melanocitele ocupa jonctiunea dermo-epidermica “nevi jonctionali”. Cand cresterea laterala a nevului inceteaza, melanocitele coboara in derm, si rezulta o papula sau un nodul pigmentar numit “nev compus”. Acestia sunt rareori negri, cu exceptia indivizilor cu un ten foarte pigmentat. Pe masura ce coborarea continua, nevul isi pierde pigmentatia si devine un “nev dermic” de culoarea pielii. Peduncularea poate preceda ultimul stadiu, de involutie.
Orice nev se poate opri in unul sau altul din aceste stadii. In fata unui nev, intrebarea cheie este: poate fi incadrat in unul din stadiile evolutiei normale?
Daca nu, se ia in considerare diagnosticul de nev displazic si se face o biopsie excizionala. Ca si risc de transformare maligna nevii jonctionali pot da un procent mai ridicat de malignizare. Nevii suspecti sunt nevii mai mari de 0,5 cm, asimetrici ca forma, culoare, relief, margini. Acestia trebuiesc explorati dermatoscopic pentru a se vedea la nivel intrategumentar daca exista structuri suspecte de o transformare maligna. In mana unui dermatolog cu experienta dermatoscopia este o excelenta metoda de screening pentru melanomul malign.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu