joi, 24 iulie 2014

Sifilisul in sarcina

Sifilisul in sarcina

Sifilisul netratat in cursul sarcinii conduce la decesul in uter al fatului, decesul nou nascutului, deformari osoase ale nou nascutului si tulburari neurologice ale acestuia.

Bacteria sifilisului poate infecta fatul in cursul unei sarcini. In functie de durata infectiei mamei, poate exista un risc crescut de moarte a fatului in uter sau la scurt timp dupa nastere. Un nou n...ascut infectat poate sa nu prezinte simptomele bolii. Totusi, daca nu se instituie tratamentul imediat, nou nascutul poate dezvolta probleme grave in cateva saptamani. Nou nascutii netratati prezinta de regula retard in dezvoltare, convulsii, sau deces.

Screening-ul pentru sifilis al tuturor gravidelor este important si are beneficii substantiale, el conducand la scaderea proportiei de copii infectati cu sifilis.
Gravidele care prezinta un risc crescut pentru infectia cu sifilis sunt:
- femeile care traiesc in saracie
- femeile neasigurate medical
- prostituatele
- femeile care consuma droguri
- femeile ce provin din comunitati unde este frecvent sifilisul

- femeile care prezinta si alte boli cu transmitere sexuala

Testul screening utilizat pentru evaluarea initiala a oricarei gravide este testul VDRL - acesta este un test nespecific pentru sifilis. Daca acest test este pozitiv, el va trebui confirmat printr-un alt test, denumit testul TPPA - acesta este un test specific pentru sifilis.

Exista un tratament specific pentru sifilis in sarcina, constand in Penicilina G.

Toate femeile gravide trebuie sa efectueze testul pentru sifilis la prima vizita prenatala. Femeile cu risc crescut pentru sifilis in sarcina trebuie sa efectueze testul serologic si in trimestrul III de sarcina (28 saptamani) precum si la nastere. In cazul contactului sexual cu un partener infectat cu sifilis, testul pentru sifilis trebuie efectuat cat mai curand in sarcina. De asemeni este recomandat testul VDRL pentru verificare dupa terminarea tratamentului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu