joi, 8 decembrie 2016

ACNEEA

ACNEEA reprezinta o problema de sanatate a pielii cu care se confrunta majoritatea persoanelor la un moment dat in viata. Acneea apare preponderent in adolescenta, insa si persoanele adulte pot dezvolta eruptii de acnee care necesita tratament. In formele ei grave, acneea poate crea un disconfort major si este deseori insotita de afectarea stimei de sine, anxietate si chiar depresie.

Ce este acneea?

Acneea reprezinta o inflamatie cronica a pielii, care se manifesta prin aparitia comedoanelor, denumite popular “cosuri”. In formele sale mai grave, acneea este insotita de formarea chisturilor sau a nodulilor, situate sub piele. Toate aceste semne inestetice apar prepoderent pe fata, pe gat, pe spate, pe umeri, pe piept si pe brate.

Care sunt cauzele apatiei acneei?

Acneea apare din cauza hiperactivitatii glandelor sebacee. In combinatie cu celulele de la nivelul pielii, secretia de sebum obtureaza porii de la nivelul tegumentelor. Blocarea porilor favorizeaza si inmultirea unei bacterii care traieste pe suprafata pielii, ceea ce duce la aparitia comedoanelor, adica a cosurilor. Stresul, mostenirea genetica, dezechilibrele hormonale, anumite tratamente hormonale si menstruatia sunt factori care favorizeaza aparitia acneei.

Care sunt simptomele acneei?

In formele mai usoare, acneea se manifesta printr-un numar mare de comedoane care apar la suprafata pielii. Exista insa si cazuri cand eruptia acneica este insotita de formarea unor chisturi si noduli.

Cum se trateaza acneea?

La ora actuala, tratamentul pentru acnee se face cu mai multe tipuri de medicamente si unguente. Printre cele mai recomandate, sunt antibioticele, retinoizii, acidul salicilic si peroxidul de benzoil. Exista situatii cand acneea cedeaza dupa administrarea de anticonceptionale. Insa terapiile pentru acnee sunt personalizate, iar combinatiile de medicamente cu unguente se fac in functie de fiecare caz in parte. Specialistul dermatolog este singurul care poate recomanda tratamentul si poate monitoriza corect efectul acestuia. In cazul in care acneea a lasat cicatrice, se poate interveni prin terapia laser pentru estomparea semnelor inestetice.

Mituri legate de acnee

Au fost vehiculate multe mituri conform carora consumul unor alimente precum ciocolata, grasimile animale in exces si produsele de tip fast food ar contribui la aparitia acneei. Desi acneea nu este cauzata de alimentatie, medicii dermatologi recomanda, pe langa tratament, o dieta echilibrata, bogata in legume, fructe, grasimi bune din peste si seminte, pentru o piele cu un aspect cat mai sanatos.

Sfaturi generale de ingrijire

Dermatologii recomanda pacientilor cu acnee sa evite sa traumatizeze leziunile de acnee pentru ca acestea se pot agrava. Persoanele cu acnee ar trebui sa foloseasca produse speciale de ingrijire a pielii. Sunt de evitat produsele uleioase care obtureaza porii, dar si cele care usuca pielea. De asemenea, se recomanda o igiena riguroasa a parului, daca acesta se ingrasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu