joi, 24 iulie 2014

Dermatoscopia – te poate salva și pe tine !

Dermatoscopia – te poate salva și pe tine !
Incidenţa melanomului malign cutanat ( MM ) creşte în toate ţările lumii. Astfel, la nivel mondial, în fiecare an, sunt diagnosticate circa 160.000 cazuri noi, iar mortalitatea, conform statisticelor OMS, ajunge la 48.000 cazuri anual. MM este cea mai agresivă tumoare cutanată, reprezentînd 1-3 % din totalul tumorilor maligne, 10% din totalul de cancere ...cutanate si aproximativ 80% din decesele înregistrate la aceasta localizare. Ocupă locul II în structura generală a morbiditaţii oncologice la femei si IV la barbaţi.
În Republica Moldova incidenţa prin melanom de asemenea este în creştere, în 1996 ea a alcătuit 1,6 la 100.000, iar în 2004 a fost 2,0. În ţara noastră ponderea pacienţilor cu stadii avansate este sporită 15%, de aceea depistarea precoce reprezintă o problemă actuală. În caz de diagnostic precoce nu mai puţin de 90% din pacienţi pot fi trataţi prin excizie. În Republica Moldova morbiditatea prin cancerul pielii este de 21,8%, ceea ce constituie 781 de bolnavi în fiecare an.
Este extrem de important a depista precoce tumorile care, în mare măsură, dictează rezultatele şi
supravieţuirea. Cauzele depistării tardive sunt diferite, dar un rol primordial îl constituie lipsa de tehnologii moderne, care ar oferi posibilitatea depistării precoce.
Dermatoscopia este o metodă modernă care permite studiul leziunilor pigmentare cu ajutorul dermatoscopului.
Dermatoscopia computerizată este o tehnologie computerizată performantă care permite diagnosticul precoce al nevilor pigmentaţi, al melanomului, diferenţierea formaţiunilor benigne de cele maligne, cât și diagnosticul altor maladii dermatologice.
Dermatoscopul este format din: cameră video unită cu un microscop epiluminiscent cu optică de înaltă calitate şi tehnologie computerizată. Tehnologia computerizată este un program care permite de a analiza infrastructura pielii şi formaţiunii, culoarea, suprafaţa, conturul, simetria, nivelul pigmentaţiei.
Dermatoscopia digitală (computerizată) permite o stocare a imaginilor, o procesare a acestora cu stabilirea unui diagnostic prezumtiv, ca şi o monitorizare în timp (3-12 luni) a modificărilor morfologice lezionale.
Leziunile cutanate pigmentare studiate dermatoscopic sunt:
• Nonmelanocitice (carcinomul bazocelular pigmentar, keratoza seboreică, hemangiomul, histiocitomul, keratoza Lichen Plan-Like, dermatofibromul).
• Melanocitice (efelida, lentigina, keratoza solară pigmentată, nevul melanocitar, melanomul malign).
Examenul clinic al unei leziuni cutanate pigmentare identifică un număr redus de caracteristici morfologice ale acesteia, în timp ce dermatoscopia permite decelarea a peste 100 de caracteristici (leziuni elementare), fiecare avînd un grad de specificitate şi de sensibilitate pentru un anumit diagnostic.
Întroducerea dermatoscopiei ca metodă de screening în cazul formaţiunilor pigmentare cu risc, permite detectarea într-un procent semnificativ crescut a unei afecţiuni cu potenţial malign important (melanomul malign) într-un stadiu în care evoluţia acesteia ar putea fi radical influenţată.
Eficacitatea dermatoscopieie este strîns legată de diagnosticul clinicistului. Primii paşi sunt:
- anamneza personală şi familială;
- fototipul cutanat;
- anamneza de arsuri solare în copilărie;
- analiza completă a întregii suprafeţe cutanate;
- evaluarea atentă a ceea ce priveşte apariţia leziunii noi sau modificarea celor preexistente.
Cel mai important semn de alarmă este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei aluniţe sau altei tumori cutanate; apariţia senzaţiilor de mîncărimi, furnicaturi sau arsură la nivelul leziunii.
Recomandări pentru pacienţi:
- autoexaminarea lunară a leziunilor pigmentate;
- supravegherea medicală şi dermatoscopică la intervale variabile de timp, care pot fi 3-6-12 luni, înfuncţie de tipul leziunii.
Se recomanadă consultaţia medicului specialist dacă apare:
- orice schimbare la nivelul aluniţelor (forma, culoarea, dimensiunile, sensibilitatea sau durerea);
- aluniţa sîngerîndă;
- o închidere a culorii pielii necorelată cu expunerea la soare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu