marți, 29 aprilie 2014

PSORIAZISUL, O AFECTIUNE PE VIATA?

Psoriazisul denumeste o afectiune care apare atunci cand celulele pielii cresc prea repede. Semnale defecte din sistemul imunitar cauzeaza formarea de noi celule ale pielii in doar cateva zile, in loc de saptamani, cum ar fi normal. Organismul nu are capacitatea de a integra excesul de celule, astfel incat acestea se aduna pe suprafata pielii si formeaza leziuni....Este important ca bolnavii sa nu neglijeze boala si sa consulte un medic inca de la primele semne de manifestare a psoriazisului   Daca suferiti deja de aceasta boala, nu mai aveti nevoie de o introducere, dar pentru cei care nu sunt familiari cu ea, cea mai comuna forma de psoriazis este aparitia unor zone, rosii si inflamate, pe piele, acoperite cu solzi albi-argintii. Acesti solzi se maresc atat in dimensiune, cat si ca numar.         Cand indepartati solzii, apar cateva picaturi de sange. In principiu, ceea ce se intampla este ca pielea se regenereaza prea repede. Pielea se acumuleaza cu rapiditate in zona afectata, ceea ce duce la aparitia solzilor argintii. Urmatoarea intrebare logica ar fi „Ce cauzeaza aparitia acestei afectiuni a pielii?” Se pare ca vina este data pe celulele T ale corpului, ceea ce inseamna ca psoriazisul este rezultatul unei tulburari a sistemului imunitar.


In mod normal, aceste celule T ar trebui sa protejeze corpul de infectii, insa in cazurile de psoriazis ele cauzeaza inflamatii si reproducerea accelerata a celulelor pielii. Dupa felul in care se comporta aceste celule s-ar parea ca vor sa vindece o leziune, una care de fapt nu exista. Inca ramane necunoscut motivul pentru care celulele T sunt eliberate in derma; ceea ce stim cu siguranta este ca celulele normale de piele se maturizeaza in 28-30 de zile, dar in cazurile de psoriazis acest proces are loc in doar 3-6 zile.       
Care sunt semnele si simptomele?
Leziunile variaza ca aspect, in functie de felul de psoriazis. Exista cinci tipuri: cu placi (sau vulgar), gutos, pustular, inversat (sau flexural) si eritrodermic. Aproximativ 80% dintre persoanele care traiesc cu psoriazis au placi (psoriasis vulgaris). Aceasta forma cauzeaza aparitia unor portiuni de piele groasa, solzoasa care pot fi albe, argintii, rosii. Aceste placi se pot dezvolta oriunde pe piele, insa cele mai frecvente zone sunt pe coate, genunchi, zona lombara si pe scalp,
Totusi, majoritatea celor cu psoriazis sunt afectati doar pe portiuni mici ale pielii.
Psoriazisul poate afecta, de asemenea, unghiile. Aproximativ 50% dintre persoanele care dezvolta psoriazis observa schimbari la nivelul unghiilor de la maini si/sau de la picioare. Daca unghiile incep sa se indeparteze de patul unghial sau dezvolta coroziuni, ori daca isi schimba culoarea intr-una galbui-portocalie, ar putea fi un semn de artrita psoriazica. Fara tratament, artrita psoriazica poate progresa devenind destul de deranjanta. Este important sa consultati un dermatolog daca apar modificari ale unghiilor sau dureri articulare. Tratamentul in faza incipienta poate preveni deteriorarea incheieturilor.
Care sunt cauzele aparitiei psoriazisului?
Psoriazisul nu este contagios. Nu puteti lua psoriazis prin atingerea cuiva care are afectiunea, prin inotul in aceeasi piscina sau prin contact intim. Psoriazisul este mult mai complex.
De fapt, este atat de complex incat cercetatorii inca studiaza ce se intampla atunci cand psoriazisul se dezvolta. Stim ca sistemul imunitar si genele joaca un rol cheie. Prin studierea sistemului imunitar, oamenii de stiinta au descoperit ca atunci cand o persoana are psoriazis, celulele T (un tip de celule albe din sange care lupta impotriva “invadatorilor” precum bacteriile si virusurile) declanseaza o reactie eronata in celulele pielii.
Motivul pentru care celulele T declanseaza aceasta reactie pare sa se afle in ADN, oamenii care dezvolta psoriazis mostenind genele predispozante. Spre deosebire de unele boli autoimune, se pare ca mai multe gene sunt implicate in psoriazis. Iar cercetatorii inca nu le-au identificat pe toate.
Totusi, nu toti cei care mostenesc genele “vinovate” dezvolta psoriazis. Persoana predispusa trebuie sa aiba combinatia potrivita de gene si sa fie expusa la un declansator. Unii declansatori pot fi cauze comune, precum stresul de zi cu zi, leziuni ale pielii sau chiar unele infectii streptococice, insa cauzele declansatoare sunt foarte variate.
Cine si cand risca sa dezvolte psoriazis?
Oamenii din intreaga lume se confrunta cu aceasta afectiune. In Statele Unite, aproape 7,5 milioane de persoane au psoriazis si aproximativ 150.000 de cazuri noi sunt diagnosticate in fiecare an.  In Marea Britanie 2% din populatie se confrunta cu o forma sau alta de psoriazis. Statisticile arata in Romania o proportie asemanatoare.
Studiile indica faptul ca atat barbatii cat si femeile se confrunta in proportii relativ egale cu psoriazisul. De asemenea, cercetarile mai arata ca cei care dezvolta psoriazis mai frecvent decat alte rase sunt caucazienii.
Psoriazisul poate debuta la orice varsta, din copilarie si pana la o varsta inaintata. Exista, totusi, perioade in care psoriazisul este mai probabil sa se declanseze. Majoritatea oamenilor observa primele semne intre 15 si 30 de ani. Aproximativ 75% dintre cei afectati au dezvoltat afectiunea inainte sa implineasca 40 de ani. O mare parte dintre ceilalti 25% se confrunta cu declansarea psoriazisului cand se afla la o varsta cuprinsa intre 50 si 60 de ani.
Cum afecteaza calitatea vietii?
Pentru unii oameni, psoriazisul este doar o bataie de cap, ceva deranjant insa care nu ii afecteaza intr-o mare masura. Altii descopera ca psoriazisul le afecteaza fiecare aspect al vietii de zi cu zi. Caracterul imprevizibil al afectiunii poate fi motivul, dar si faptul ca este o boala cronica ce se prelungeste pe tot parcursul vietii. Unele persoane au eruptii saptamanal sau lunar, altii doar ocazionale.
Atunci cand erupe psoriazisul, aceasta poate provoca durere si mancarime severa. Uneori, pielea crapa si sangereaza. Unele eruptii necesita vizite suplimentare la dermatolog pentru tratament. Durerile duc frecvent la lipsa de somn, ceea ce afecteaza persoana si in alte aspecte ale vietii, cum ar fi in performarea sarcinilor de serviciu ori scolare. Mai mult, eruptiile repetitive pot duce la depresii sau sentimente de disperare, tristete, furie, jena, stima de sine scazuta.    O  serie de studii au descoperit un risc crescut de anumite tipuri de cancer la pacientii cu psoriazis, cum ar fi o forma de cancer de piele cunoscut sub numele de carcinom cu celule scuamoase si limfom. In unele cazuri, aceste tipuri de cancer au fost asociate cu tratamentele specifice psoriazisul, care suprima sistemul imunitar.
Nu in ultimul rand, cei care se confrunta cu psoriazisul sau cu artrita psoriazica sunt predispusi sa dezvolte alte afectiuni, precum: diabet, boli cardiovasculare, obezitate sau atac cerebral.      

Factori care pot declanşa psoriazisul

 
Există o serie de factori care pot provoca apariţia bolii sau agravarea acesteia, precum: stresul psihic puternic, traumatismele fizice (arsuri, intervenţii chirurgicale), fumatul, alcoolul, anumite medicamente, infecţiile cu streptococ beta-hemolitic (amigdalite), dezechilibrele hormonale. Dacă ai această afecţiune este recomandat să eviţi aceşti factori declanşatori pe cât posibil, să nu scarpini leziunile, să nu te tratezi singur cu remedii din auzite şi să alegi hainele din bumbac.             Diagnostic si tratament

























Exista o serie de tratamente ce pot indeparta psoriazis pentru o perioada de timp, insa niciunul nu este definitiv. Fiecare tratament are avantaje si dezavantaje, iar ceea ce functioneaza pentru un pacient, poate sa nu fie eficient pentru altul. Dermatologii sunt cei mai in masura sa determine cele mai potrivite tratamente pentru fiecare pacient in parte.
Pentru a alege metoda cea mai adecvata de tratament, dermatologii iau in considerare o serie de factori:
  • tipul de psoriazis;
  • severitatea (intinderea de piele afectata);
  • zona in care este localizat psoriazisul;
  • varsta pacientului si antecedentele medicale;
  • efectul pe care psoriazisul il are asupra pacientului, pe plan fizic si emotional.
Tratamentele pentru psoriazis se impart in 3 categorii:
  • topice (aplicate pe piele) – pentru psoriazis usor pana la moderat;
  • prin fototerapie (lumina, de obicei ultravioleta, aplicata pe piele) – pentru psoriazisul moderat pana la sever;
  • sistemice (administrate pe cale orala sau prin injectare ori perfuzie) – pentru psoriazisul moderat, sever sau pentru dezactivarea lui.
Multe dintre medicamentele sistemice au efecte adverse grave si trebuie combinate sau luate prin rotatie cu alte terapii pentru a maximiza eficienta si a minimiza efectele secundare.
O buna cunoastere este esentiala
Deoarece psoriazisul este o conditie pe viata, este important ca cei afectati sa adopte un rol activ in gestionarea sa. Informarea si vizitele la dermatolog pentru a discuta optiunile de tratament, precum si dezvoltarea unui stil de viata sanatos ii poate ajuta pe cei ce au psoriazis sa-si traiasca viata normal.
Printre alte recomandari ale medicilor, se numara o dieta sanatoasa si echilibrata, renuntatul la fumat, mentinerea unei greutati optime si limitarea consumului de alcool. Cele mai dezirabile sunt mesele mici si dese. Mentinerea greutatii si aportul echilibrat de vitamine si alti nutrienti are un rol esential in pastrarea sanatatii fizice, dar si a celei psihice. Dieta trebuie insa discutata si cu medicul, pentru a nu interactiona intr-un mod nedorit cu medicamentatia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu