marți, 29 aprilie 2014

PSORIAZISUL, O AFECTIUNE PE VIATA?

Psoriazisul denumeste o afectiune care apare atunci cand celulele pielii cresc prea repede. Semnale defecte din sistemul imunitar cauzeaza formarea de noi celule ale pielii in doar cateva zile, in loc de saptamani, cum ar fi normal. Organismul nu are capacitatea de a integra excesul de celule, astfel incat acestea se aduna pe suprafata pielii si formeaza leziuni....Este important ca bolnavii sa nu neglijeze boala si sa consulte un medic inca de la primele semne de manifestare a psoriazisului   Daca suferiti deja de aceasta boala, nu mai aveti nevoie de o introducere, dar pentru cei care nu sunt familiari cu ea, cea mai comuna forma de psoriazis este aparitia unor zone, rosii si inflamate, pe piele, acoperite cu solzi albi-argintii. Acesti solzi se maresc atat in dimensiune, cat si ca numar.         Cand indepartati solzii, apar cateva picaturi de sange. In principiu, ceea ce se intampla este ca pielea se regenereaza prea repede. Pielea se acumuleaza cu rapiditate in zona afectata, ceea ce duce la aparitia solzilor argintii. Urmatoarea intrebare logica ar fi „Ce cauzeaza aparitia acestei afectiuni a pielii?” Se pare ca vina este data pe celulele T ale corpului, ceea ce inseamna ca psoriazisul este rezultatul unei tulburari a sistemului imunitar.


In mod normal, aceste celule T ar trebui sa protejeze corpul de infectii, insa in cazurile de psoriazis ele cauzeaza inflamatii si reproducerea accelerata a celulelor pielii. Dupa felul in care se comporta aceste celule s-ar parea ca vor sa vindece o leziune, una care de fapt nu exista. Inca ramane necunoscut motivul pentru care celulele T sunt eliberate in derma; ceea ce stim cu siguranta este ca celulele normale de piele se maturizeaza in 28-30 de zile, dar in cazurile de psoriazis acest proces are loc in doar 3-6 zile.       
Care sunt semnele si simptomele?
Leziunile variaza ca aspect, in functie de felul de psoriazis. Exista cinci tipuri: cu placi (sau vulgar), gutos, pustular, inversat (sau flexural) si eritrodermic. Aproximativ 80% dintre persoanele care traiesc cu psoriazis au placi (psoriasis vulgaris). Aceasta forma cauzeaza aparitia unor portiuni de piele groasa, solzoasa care pot fi albe, argintii, rosii. Aceste placi se pot dezvolta oriunde pe piele, insa cele mai frecvente zone sunt pe coate, genunchi, zona lombara si pe scalp,
Totusi, majoritatea celor cu psoriazis sunt afectati doar pe portiuni mici ale pielii.
Psoriazisul poate afecta, de asemenea, unghiile. Aproximativ 50% dintre persoanele care dezvolta psoriazis observa schimbari la nivelul unghiilor de la maini si/sau de la picioare. Daca unghiile incep sa se indeparteze de patul unghial sau dezvolta coroziuni, ori daca isi schimba culoarea intr-una galbui-portocalie, ar putea fi un semn de artrita psoriazica. Fara tratament, artrita psoriazica poate progresa devenind destul de deranjanta. Este important sa consultati un dermatolog daca apar modificari ale unghiilor sau dureri articulare. Tratamentul in faza incipienta poate preveni deteriorarea incheieturilor.
Care sunt cauzele aparitiei psoriazisului?
Psoriazisul nu este contagios. Nu puteti lua psoriazis prin atingerea cuiva care are afectiunea, prin inotul in aceeasi piscina sau prin contact intim. Psoriazisul este mult mai complex.
De fapt, este atat de complex incat cercetatorii inca studiaza ce se intampla atunci cand psoriazisul se dezvolta. Stim ca sistemul imunitar si genele joaca un rol cheie. Prin studierea sistemului imunitar, oamenii de stiinta au descoperit ca atunci cand o persoana are psoriazis, celulele T (un tip de celule albe din sange care lupta impotriva “invadatorilor” precum bacteriile si virusurile) declanseaza o reactie eronata in celulele pielii.
Motivul pentru care celulele T declanseaza aceasta reactie pare sa se afle in ADN, oamenii care dezvolta psoriazis mostenind genele predispozante. Spre deosebire de unele boli autoimune, se pare ca mai multe gene sunt implicate in psoriazis. Iar cercetatorii inca nu le-au identificat pe toate.
Totusi, nu toti cei care mostenesc genele “vinovate” dezvolta psoriazis. Persoana predispusa trebuie sa aiba combinatia potrivita de gene si sa fie expusa la un declansator. Unii declansatori pot fi cauze comune, precum stresul de zi cu zi, leziuni ale pielii sau chiar unele infectii streptococice, insa cauzele declansatoare sunt foarte variate.
Cine si cand risca sa dezvolte psoriazis?
Oamenii din intreaga lume se confrunta cu aceasta afectiune. In Statele Unite, aproape 7,5 milioane de persoane au psoriazis si aproximativ 150.000 de cazuri noi sunt diagnosticate in fiecare an.  In Marea Britanie 2% din populatie se confrunta cu o forma sau alta de psoriazis. Statisticile arata in Romania o proportie asemanatoare.
Studiile indica faptul ca atat barbatii cat si femeile se confrunta in proportii relativ egale cu psoriazisul. De asemenea, cercetarile mai arata ca cei care dezvolta psoriazis mai frecvent decat alte rase sunt caucazienii.
Psoriazisul poate debuta la orice varsta, din copilarie si pana la o varsta inaintata. Exista, totusi, perioade in care psoriazisul este mai probabil sa se declanseze. Majoritatea oamenilor observa primele semne intre 15 si 30 de ani. Aproximativ 75% dintre cei afectati au dezvoltat afectiunea inainte sa implineasca 40 de ani. O mare parte dintre ceilalti 25% se confrunta cu declansarea psoriazisului cand se afla la o varsta cuprinsa intre 50 si 60 de ani.
Cum afecteaza calitatea vietii?
Pentru unii oameni, psoriazisul este doar o bataie de cap, ceva deranjant insa care nu ii afecteaza intr-o mare masura. Altii descopera ca psoriazisul le afecteaza fiecare aspect al vietii de zi cu zi. Caracterul imprevizibil al afectiunii poate fi motivul, dar si faptul ca este o boala cronica ce se prelungeste pe tot parcursul vietii. Unele persoane au eruptii saptamanal sau lunar, altii doar ocazionale.
Atunci cand erupe psoriazisul, aceasta poate provoca durere si mancarime severa. Uneori, pielea crapa si sangereaza. Unele eruptii necesita vizite suplimentare la dermatolog pentru tratament. Durerile duc frecvent la lipsa de somn, ceea ce afecteaza persoana si in alte aspecte ale vietii, cum ar fi in performarea sarcinilor de serviciu ori scolare. Mai mult, eruptiile repetitive pot duce la depresii sau sentimente de disperare, tristete, furie, jena, stima de sine scazuta.    O  serie de studii au descoperit un risc crescut de anumite tipuri de cancer la pacientii cu psoriazis, cum ar fi o forma de cancer de piele cunoscut sub numele de carcinom cu celule scuamoase si limfom. In unele cazuri, aceste tipuri de cancer au fost asociate cu tratamentele specifice psoriazisul, care suprima sistemul imunitar.
Nu in ultimul rand, cei care se confrunta cu psoriazisul sau cu artrita psoriazica sunt predispusi sa dezvolte alte afectiuni, precum: diabet, boli cardiovasculare, obezitate sau atac cerebral.      

Factori care pot declanşa psoriazisul

 
Există o serie de factori care pot provoca apariţia bolii sau agravarea acesteia, precum: stresul psihic puternic, traumatismele fizice (arsuri, intervenţii chirurgicale), fumatul, alcoolul, anumite medicamente, infecţiile cu streptococ beta-hemolitic (amigdalite), dezechilibrele hormonale. Dacă ai această afecţiune este recomandat să eviţi aceşti factori declanşatori pe cât posibil, să nu scarpini leziunile, să nu te tratezi singur cu remedii din auzite şi să alegi hainele din bumbac.             Diagnostic si tratament

























Exista o serie de tratamente ce pot indeparta psoriazis pentru o perioada de timp, insa niciunul nu este definitiv. Fiecare tratament are avantaje si dezavantaje, iar ceea ce functioneaza pentru un pacient, poate sa nu fie eficient pentru altul. Dermatologii sunt cei mai in masura sa determine cele mai potrivite tratamente pentru fiecare pacient in parte.
Pentru a alege metoda cea mai adecvata de tratament, dermatologii iau in considerare o serie de factori:
  • tipul de psoriazis;
  • severitatea (intinderea de piele afectata);
  • zona in care este localizat psoriazisul;
  • varsta pacientului si antecedentele medicale;
  • efectul pe care psoriazisul il are asupra pacientului, pe plan fizic si emotional.
Tratamentele pentru psoriazis se impart in 3 categorii:
  • topice (aplicate pe piele) – pentru psoriazis usor pana la moderat;
  • prin fototerapie (lumina, de obicei ultravioleta, aplicata pe piele) – pentru psoriazisul moderat pana la sever;
  • sistemice (administrate pe cale orala sau prin injectare ori perfuzie) – pentru psoriazisul moderat, sever sau pentru dezactivarea lui.
Multe dintre medicamentele sistemice au efecte adverse grave si trebuie combinate sau luate prin rotatie cu alte terapii pentru a maximiza eficienta si a minimiza efectele secundare.
O buna cunoastere este esentiala
Deoarece psoriazisul este o conditie pe viata, este important ca cei afectati sa adopte un rol activ in gestionarea sa. Informarea si vizitele la dermatolog pentru a discuta optiunile de tratament, precum si dezvoltarea unui stil de viata sanatos ii poate ajuta pe cei ce au psoriazis sa-si traiasca viata normal.
Printre alte recomandari ale medicilor, se numara o dieta sanatoasa si echilibrata, renuntatul la fumat, mentinerea unei greutati optime si limitarea consumului de alcool. Cele mai dezirabile sunt mesele mici si dese. Mentinerea greutatii si aportul echilibrat de vitamine si alti nutrienti are un rol esential in pastrarea sanatatii fizice, dar si a celei psihice. Dieta trebuie insa discutata si cu medicul, pentru a nu interactiona intr-un mod nedorit cu medicamentatia.

NEGII

Cu totii am remarcat prezenta acestor excrescente inestetice - negii - care ne afecteaza si ne creaza destule probleme.

Ce sunt negii?

Negii sunt niste formatiuni excrescente ce se dezvolta la nivelul pielii, fiind rezultatul infectarii stratului superficial al pielii de catre virusul papiloma uman. Acestia pot sa apara intr-o varietate de forme si dimensiuni. Termenul medical utilizat pentru denumirea negilor este cel de veruca.Cele mai frecvente tipuri de veruci existente sunt :
-  verucile vulgare care se dezvolta la nivelul palmelor, degetelor si bratelor;
- verucile plantare care se dezvolta de obicei la nivelul talpilor picioarelor.
Mai exista si alte tipuri, ca de exemplu:

- negii aposi: au o forma sferica, pot fi de culoare alba sau pot fi transparenti. Pot sa apara la nivelul stomacului, bratelor, picioarelor, spatelui sau chiar pe fata;
negii plani: dupa cum ne indica si denumirea lor, au o forma plana, neteda si apar sub forma unei proeminente maronii. Se dezvolta in numar mare, putand sa apara chiar si 100 de negi odata. Pot sa apara oriunde pe corp;
negii filiformi: sunt excrescente lungi, subtiri ce apar la nivelul buzelor, pleoapelor, gatului;
negii genitali: au un aspect conopidiform si se dezvolta in jurul organelor genitale si a anusului;
negii mozaic: apar sub forma de manunchi sau de ciorchine.

Cauza aparitiei negilor

Vinovat de aparitia negilor este un virus, si anume virusul papiloma uman. Acesta ajunge in zonele cu leziuni ale pielii (taieturi, arsuri, zgaraieturi) si infecteaza stratul superficial al pielii, determinand celulele epiteliale sa creasca rapid si sa formeze o excrescenta ce poate avea forme diferite. Acest proces poate dura intre 3 si 10 luni.

Acestia se raspindesc prin contact direct cu virusul papiloma uman, sau se pot raspandi in alte zone ale corpului daca sunt deja prezenti.

Factorii de risc al transmiterii negilor numara:

- leziuni la nivelul pielii
- un sistem imunitar slabit
- transpiratia excesiva a picioarelor
- frecventarea bazinelor de inot
- lucru manual in mediu umed
- roaderea unghiilor
- manevrarea carnii neprelucrate termic
- varsta: negii apar mai ales intre 12-16 ani

Ce este important sa stiti despre negi:

- sunt contagiosi
- nu trebuie sa incercati sa ii rupeti
- mare atentie la folosirea in comun cu alte persoane a obiectelor personale, pentru ca si astfel negii se pot
raspandi

Simptome ce determina negii

De regula verucile evolueazaasimptomatic, singurul mod prin care isi fac simtita prezenta este prin excrescenta de la nivelul pielii. Acestea sunt intalnite oriunde in lume si afecteaza 12% din populatie.

Desi negii nu produc durere, acestia pot produce un disconfort unelor persoane datorita prezentei inestetice a acestora . Negii plantari insa produc durere, mai ales in cazul in care acestia se localizeaza la nivelul zonelor de presiune sau la nivelul punctelor osoase

Au fost raportate cazuri detransformari maligne ale verucilor, acest proces fiind intalnit mai ales la verucile genitale. 


Diagnosticul negilor

Verucile nu necesita investigatii speciale pentru diagnosticare. Un medic va recunoaste cu usurinta o veruca doar prin simpla examinare a zonei in care aceasta s-a dezvoltat.
Investigatii suplimentare sunt necesare doar in cazul in care se suspicioneaza transformarea maligna. Acest lucru este suspectat atunci cand excrescenta:- sangereaza;
- are aspectul unei leziuni a carui margini sunt neregulate;
- culoarea acesteia este mai inchisa decat culoarea pielii ce inconjoara negul;
- creste rapid in dimensiune;
- are o dimensiune foarte mare;

Pentru a stabili cu certitudine daca transformarea maligna s-a produs va fi necesara recoltarea unei biopsii de la nivelul verucii. In cazul unui neg plantar diagnosticul de certitudine este important. Daca exista dubii in ceea ce priveste existenta la nivel plantar a unui neg sau a unui calus, nu se va presupune ca este un calus ci se va preleva o biopsie pentru a se putea stabili exact.

Tratamentul negilor

Verucile nu necesita de obicei tratament pentru ca dispar in 60% din cazuri in decursul a 2 ani fara niciun tratament, sistemul imun fiind de cele mai multe ori capabil sa distruga virusul responsabil de aparitia negilor.
Daca insa negii sunt durerosi, daca determina contaminarea anturajului, daca produc disconfort estetic se poate recurge la diverse metode de tratament.

Trebuie insa avut in vedere ca uneori verucile se pot vindeca, lasand in loc tesut cicatricial care este mult mai dureros decat negul in sine. Nici riscul de infectie care poate sa apara ca urmare a aplicarii unui tratament nu trebuie neglijat. De aceea se recomanda sa mergeti la medic si sa urmatitratamentul pe care acesta vi-l recomanda sub supravegherea acestuia.

Acidul salicilic
 este folosit cu succes pentru tratamentul negilor. Sunt disponibile o multime de forme de prezentare cum ar fi cremele, plasturii, benzile adezive sau benzi speciale ce se vor aplica doar la nivelul negului. Inainte de aplicarea acidului salicilic este indicat sa speli negul pentru a-l inmuia si pentru a facilita absorbtia acidului salicilic. Dupa aplicare zona se va acoperi cu un bandaj. Daca dupa cateva zile de tratament vrei sa indepartezi tesutul mort, trebuie sa ai grija pentru ca si acesta contine virusi vii, ai deci grija atunci cand indepartezi tesutul mort si nu mai folosi si in alte scopuri instrumentul cu care ai realizat indepartarea tesutului.

O alta metoda de tratament disponibila este crioterapia: se va aplica o solutie lichida la temperaturi foarte scazute la nivelul verucii ce va fi mentinuta cateva secunde. Dezavantajul acestei metode consta in faptul ca acesta determina vindecarea cu producerea de tesut cicatricial.

In cazul in care tratamentul aplicat nu da roade se poate apela la untratament medicamentos cu: acid bicloracetic, cantaridin, creme pe baza de retinoizi sau fluorouracil.
Se poate apela si la imunoterapie atunci cand sistemul imunitar nu reuseste sa distruga virusul. Daca niciuna din aceste metode de tratamentnu a fost eficienta se poate apela si la tratamentul chirurgical. Se poate realiza electrocauterizarea, astfel curentul electric va trece prin neg si il va distruge. Dupa acest procedeu va fi necesarea realizarea chiuretajului pentru eliminarea definitiva a negului.

Un alt procedeu chirurgical la care se poate apela este reprezentat dechirurgia laser, insa costurile acestui procedeu sunt ridicate, fiind necesare mai multe sedinte.


Daca inca nu v-ati confruntat cu acesta problema suparatoare respectandsfaturile mai sus mentionate, puteti evita aparitia acesteia. Dar daca negiisi-au facut deja simtita aparitia, o vizita la medic va poate ajuta sa gasiti metoda cea mai buna de tratament




  •  
     

VERUCILE


Pielea se luptă cu multe imperfecţiuni, dar ştiaţi că după acnee, verucile sunt cea mai frecventă problemă  cu care se confruntă o persoană normală? Verucile sunt excrescenţe dure de pe suprafaţa pielii, în special în zona mâinilor şi a picioarelor, şi sunt cauzate de virusul HPV.

Verucile vulgare

  • Leziuni virale induse de anumite tipuri de HPV
  • Pot apărea oriunde pe corp
  • Pot fi multiple
  • Frecvente la copii, mai ales la cei cu dermatită atopică sau cu imunitatea afectată
Aspectul iniţial este de mic nodul care apoi creşte şi devine mai închis la culoare, cu o suprafaţă negoasă. Frecvent se găsesc la nivelul degetelor, dosul mâinilor, interdigital, palme, periungual, pleoape, la nivelul bărbii, scalpului şi în zona genitală.

Veruci plantare

Incidenţa acestui tip de veruci a crescut în ultimii ani şi este probabil cea mai contagioasă formă de veruci.  Ea se poate contracta în sălile de gimnastică, în cămine, în închisori, la piscină sau atunci când mergem desculţi.
Căldura şi umezeala duc la maceraţie: keratonicitele infectate sunt preluate de un alt individ sănătos care prezintă şi el maceraţie la nivelul zonei sau o altă traumă minoră.
Verucile pot fi:
  • solitare: forma solitară poate fi foarte dureroasă, mai ales când apare pe zone de presiune
  • diseminate
Cea mai frecventă localizare e la nivelul metatarsial. Există forme rezistente la toate metodele terapeutice şi poate persista decade la adulţi. Chiar dacă apar ca fiind vindecate, riscul de recurenţă este considerabil mai mare la copii. Au fost descrise vindecări spontane.

Veruci plane (juvenile)

  • comune la copii şi adolescenţi
  • se dezvoltă prin diverse proceduri cosmetice, ras
  • sunt leziuni plane uşor hiperpigmentate, frecvent afectează faţa
  • mai pot fi întâlnite pe mâini, braţe, trunchi
  • au o culoare brună mai ales la cei cu fototip cutanat mai închis,  iar când se inflamează devin roşii
  • frecvent, verucile plane dispar spontan

Veruci genitale

  • infecţiile HPV sunt cea mai frecventă afecţiune transmisă sexual
  • gradul de infectivitate depinde de tipul de HPV
  • prevalenţa la populaţia între 15-49 ani e de 1-2%
  • factori de risc: debutul activităţii sexuale la o vârstă fragedă, parteneri sexuali numeroşi
  • se dezvoltă într-un mediu umed
  • leziunea iniţială e roşie care poate deveni albicioasă dacă e lupukeratozică
  • din leziunea iniţială încep să se dezvolte alte leziuni, care pot conflua
  • uneori se pot eroda şi pot deveni urât mirositoare
  • cele mai frecvente localizări: labia minoră (femei) şi periglandular (bărbaţi)
  • pot apărea şi la nivel perianal, sub sâni, la axilă, în ombilic

Tratament

Cea mai bună metodă de tratament este creşterea răspunsului local imun. De reţinut este că nici una dintre metodele standard nu distruge HPV, în schimb este lezat epidermul, locul unde acest virus se dezvoltă şi din această cauză,  asociat cu faptul că HPV este prezent şi în pielea adiacentă clinic normală, recurenţa este frecvenţă.
Tipul de tratament diferă în funcţie de tipul de verucă, numărul, mărimea, localizarea şi vârsta pacientului, totul asociat cu dorinţa pacientului.

Cabinetul de Dermatologie Dr. SERBAN IULIANA va sta la dispozitie cu urmatoarele:


consult dermatologic
- diagnostic, tratament si consiliere boli cu transmitere sexuala
- tratamentul infectiilor cutanate bacteriene, micotice, virale, parazitare
- tratamentul eczemelor si dermitelor atopice, dermitei seboreice, dermitei de contact, eczemei dishidrozice
- tratamentul dermatozelor majore (psoriazis, afectiuni buloase, lichen plan, porfirii)
- tratamentul acneei si acneei rozacee
- tratamentul alopeciilor si hiperticozelor
- tratamentul vasculitelor si bolilor tesutului conjunctiv
- tramamentul afectiunile pigmentare, cicatrici cheloide si hipertrofice
- tratamentul ulcerului de gamba si a insuficientei venoase cronice
- tratamentul bolilor cu transmitere sexuala (sifilis, gonoree, infectii cu chlamydia, uretrite si vaginite nespecifice, etc.)
- examinarea si tratarea tumorilor cutanate benigne si maligne
- examinare dermatoscopica a leziunilor pigmentare tumorale si a leziunilor vasculare cutanate
- electocauterizari
- tratamente chirurgicale tumori cutanate
- crioterapie